Vertragen en verstillen

Ik blijf verbaasd hoe snel de maanden voorbijrazen. Maar de herfst nodigt me uit tot vertragen, verstillen en herontdekken. Benieuwd hoe jij dat in jouw leven zou kunnen doen de komende dagen of weken?

Terwijl ik dit zit te schrijven is het buiten een bijzonder regenachtige en grauwe dag. Er staan onverwacht lang nog zomer- en herfstbloeiers open in de tuin. Toch zie ik vandaag ineens beter dan de voorgaande dagen hoe de tuin vertraagt en verstilt. 

De notelaar laat zijn vruchten vallen. De esdoorn van de achterburen heeft eindelijk zijn karakteristieke vlamrode kleur gekregen en steelt de show. De kerselaar staat nog half in blad, maar ziet er toch al wat frêler en kaler uit. De zonnehoeden zijn hun vibrerend geel blad kwijt en laten een kopje vol zaad over, waar de meesjes binnenkort graag van zullen oogsten.

Ik zie het allemaal gebeuren van achter de ramen van onze leefruimte. Het is een tafereel dat ook mij uitnodigt tot vertragen en verstillen. Tot een moment van bezinning. Volgende week heb ik even wat ‘tussen-tijd’ met het gezin, en kunnen we samen van de herfst genieten. Toch wil ik daarbinnen ook tijd voor mezelf maken om even ‘akte’ van mijn leven te nemen. 

In de natuur vind ik onveranderlijk waardevolle beelden en weerspiegelingen van wat er ook binnen in mij gebeurt. En als coach is het net één van mijn ‘taken’ om jou tijdens je gesprekken te helpen vertragen en verstillen. 

"To hold space"

Zo creëer je ruimte en kansen om de verbinding te gaan opzoeken met wat je misschien kwijtgeraakt bent: contact met jezelf, je waarden & doelen, contact met je gevoelens, met je lichaam, contact met anderen of de natuur om je heen. 

Je neemt letterlijk een ander ritme en perspectief aan. Eentje zonder jagen en piekeren, maar van aankijken, erkennen en eren.

Een aantal helpende tips die ik zelf regelmatig toepas – evengoed op drukke dagen tijdens de ‘moments in between’ – zijn:

De vragen die ik komende weken voor mezelf zal meedragen pluk ik vandaag vers uit mijn tuin:

Ik nodig je uit om met deze gedachten te spelen de komende dagen en weken. Wees benieuwd naar de antwoorden die je krijgt. Wie weet, je zal jezelf misschien versteld doen staan!

Meer inspiratie?

De lenteschoonmaak

Traditie wil dat de lente ons bakken verse energie brengt en ons motiveert om op verschillende domeinen ‘grote kuis’ te houden. Maar is dat voor iedereen wel zo? Wat als het allemaal wat minder vanzelf komt?

Lees verder

Loslaten

Zag je bij de start van het jaar ook (opnieuw) een resem berichten verschijnen over het hebben, het haten, het omarmen, het maken of het verwerpen van goede voornemens? Grote kans dat er bij het willen vormen van nieuwe gewoontes ook gesproken werd over het “loslaten” van het oude.

Lees verder