Uit de praktijk: de Piekerpot

Nood aan een creatieve manier om met je piekergedachten om te gaan? Probeer eens een piekerpot te maken en creëer je eigen ritueel.

We maken allemaal wel eens momenten mee waarop dezelfde gedachten steeds maar weer door ons hoofd malen. De gedachten op zich zijn vaak al niet behulpzaam, en het feit dat ze op ‘endless repeat’ staan helpt óók niet … 

Ontdek een creatieve methode die jou kan helpen om die gedachten UIT je hoofd te halen en start … een piekerpot! 

Hoe?

Zoek een mooie pot of bokaal die je kan afsluiten. Plaats hem op een voor jou zinvolle plaats (vb. een plekje waar je rustig kan schrijven). Hou steeds een aantal blanco papiertjes bij de hand. 

Wanneer je merkt dat je geplaagd wordt door piekergedachten, probeer ze dan zo concreet en letterlijk mogelijk te noteren op je blaadje. Eventueel zeg je ze ook even hardop. Vouw het blaadje dicht en plaats het in de pot. 

Het is niét de bedoeling dat je deze blaadjes later opnieuw leest. Je mag hier afscheid nemen van de gedachte. 

Ontwerp voor jezelf een (vreugde)ritueel wanneer de pot vol is: gooi de blaadjes in de vuilbak, verbrand ze (veilig), breng er een toost op uit met een glaasje bubbels, … 

Varieer en experimenteer!

Eens je je piekergedachte van je afgeschreven hebt, kan je een gedachte bedenken die je meer helpt. Ook deze kan je neerschrijven en bewaren, dan net wél om ze opnieuw te kunnen lezen. 

Bijvoorbeeld: in plaats van “Ik zeg beter niets, want er luistert toch niemand naar mij.” kies je voor “Mijn mening is het waard om gehoord te worden. Ook al is het spannend voor mij, ik zal de volgende keer wel iets zeggen.” 

Zo’n bokaal kan je gerust ook voor andere zaken gebruiken: je kan er affirmaties (bevestigingen) en mooie quotes in verzamelen, of ‘journal prompts’ die je kunnen helpen om al schrijvend te reflecteren en groeien. 

Ben je meer visueel ingesteld, gebruik hier dan beelden of collages voor. Op Pinterest, in oude magazines, in je eigen foto’s, … vind je heel wat inspiratie! 

Meer inspiratie?

De lenteschoonmaak

Traditie wil dat de lente ons bakken verse energie brengt en ons motiveert om op verschillende domeinen ‘grote kuis’ te houden. Maar is dat voor iedereen wel zo? Wat als het allemaal wat minder vanzelf komt?

Lees verder

Loslaten

Zag je bij de start van het jaar ook (opnieuw) een resem berichten verschijnen over het hebben, het haten, het omarmen, het maken of het verwerpen van goede voornemens? Grote kans dat er bij het willen vormen van nieuwe gewoontes ook gesproken werd over het “loslaten” van het oude.

Lees verder

Vertragen en verstillen

Ik blijf verbaasd hoe snel de maanden voorbijrazen. Maar de herfst nodigt me uit tot vertragen, verstillen en herontdekken.

Benieuwd hoe jij dat in jouw leven zou kunnen doen de komende dagen of weken?

Lees verder