Loslaten

Zag je bij de start van het jaar ook (opnieuw) een resem berichten verschijnen over het hebben, het haten, het omarmen, het maken of het verwerpen van goede voornemens? Grote kans dat er bij het willen vormen van nieuwe gewoontes ook gesproken werd over het “loslaten” van het oude.

Een triggerwoordje wel, dat loslaten. 

We voelen er spanning bij want dat is dat loslaten vaak ook: spannend, moeilijk, uitdagend. Zeker als het om oude gewoontes, overtuigingen, verwachtingen of patronen gaat waar heel wat ballast en emotie aan vasthangt.

Een stoel kan je gewoon simpelweg oppikken en weer loslaten. Was het ook maar zo met onze gedachten, gevoelens, patronen, overtuigingen, …! Toch is hierin ook heel wat groei en verandering mogelijk.

Zoals steeds start dit proces met zelfinzicht en bewustzijn rond wat er in en rond jou speelt. Waarom koester je die wens om los te laten?

Wil je assertiever zijn en je oude patroon om te zwijgen doorbreken? Wil je de kwaliteiten in je perfectionisme benutten en al het ‘teveel’ op tijd leren loslaten? Wil je zo gezond mogelijk zijn en je haat-liefde verhouding met bewegen veranderen? Het kan over veel zaken gaan die wortels diep onder de oppervlakte hebben.

Merk je gedachten op zoals “Ik wil dit niet!” of “Dit moet weg!” of “Ik wil hier vanaf!”? Heel normaal en menselijk als je dat zou opmerken trouwens. Je bent niet alleen als je graag de controle behoudt (over jezelf, een situatie, anderen, …).

Het is net dit (willen) wegduwen dat het nog een tikkeltje moeilijker maakt om verder te gaan. Waar denk je aan als ik je zeg: “Denk niét aan een roze olifant!”? … Precies. De kans is groot dat er nu eentje door je gedachten struint.

Credit IG account the.language.nerds

In plaats van “loslaten” gebruik ik liever termen als “vrijlaten” of “aanvaarden”, omdat die in mijn ervaring beter de lading dekken. Maar meer nog dan over het vinden van het exacte woord gaat het over de concrete acties die je neemt. (Een actie kan trouwens ook een keuze zijn om iets niét te doen!)

Wie en wat verdient er een plekje in jouw leven? 

Grenzen stellen.

Wanneer je het gevoel hebt dat het niet “lukt”.

Tot slot, er is veel dat je kan doen of proberen. Merk je echter dat dit heel zwaar op je weegt, blijft terugkeren of een invloed heeft op je dagelijks functioneren, dan raad ik je aan om individueel hulp te zoeken (therapeut, arts, coach, …). Je kan immers véél zelf doen, maar je hoéft het helemaal niet alleen te doen.

Meer inspiratie?

De lenteschoonmaak

Traditie wil dat de lente ons bakken verse energie brengt en ons motiveert om op verschillende domeinen ‘grote kuis’ te houden. Maar is dat voor iedereen wel zo? Wat als het allemaal wat minder vanzelf komt?

Lees verder

Vertragen en verstillen

Ik blijf verbaasd hoe snel de maanden voorbijrazen. Maar de herfst nodigt me uit tot vertragen, verstillen en herontdekken.

Benieuwd hoe jij dat in jouw leven zou kunnen doen de komende dagen of weken?

Lees verder